Bosnische piramide

Vorm:
Aantal personen: , ,

Deze indrukwekkende piramide vergt wat groepswerk maar na enige oefening kan hij vlot op- en afgebouwd worden.

Bepaal duidelijk wie op welke positie zit, en wissel bij volgende posities niet meer van positie.

De grootste/sterkste personen onder. Eventueel kan iemand die betrekkelijk groot is, maar niet zo stabiel iets hoger in de piramide.

De twee onders gaan tegenover elkaar op hun knieën en ellebogen op de grond. Hun handen raken elkaar.
De volgende onders gaan wijdbeens, maar met hun benen verticaal, dwars van de eerste onders staan en plaatsen hun handen op de schouderbladen. Zij kijken naar elkaar en maken een beetje een holle rug, zodat de onderrug een sterk platform vormt.

Vervolgens begint het klimmen.

Klimmers gaan tegelijkertijd en van tegenovergestelde hoeken omhoog. Hiertoe kunnen ze hun voeten plaatsen op de handen/voeten van personen die al in de piramide staan (dit zijn namelijk de sterkste punten). Ze proberen te vermijden midden in de rug van anderen te staan, en rustig maar vlot naar hun positie te gaan. In positie ben je net zoals de tweede onders, met je voeten op de onderrug van je onder, en je handen op de schouderbladen van je dwars onders.

Je met redelijk gemak 3 hoog, en kinderen kinderen kunnen het vierde niveau vormen.

Afbouwen
Iedereen gaat in de zelfde weg terug als dat ie omhoog is gekomen maar in tegenovergestelde volgorde. En ook rustig. Je kan niet naar beneden springen omdat dat de piramide teveel destabiliseert. Er staan vangers bij degenen die omlaag klimmen.
Denk eraan dat de onders dus het langst in de piramide zijn en ook de zwaarste rol hebben. Indien onders aangeven dat de piramide moet worden afgebouwd, moet dit ook meteen gebeuren.

variaties: 

Bankpiramide.

vangen: 

Twee vangers aan beide zijden van de piramide, achter de klimmers.
Houdt tijdens piramide goed contact met de (onderste) onders, want als zij het te zwaar beginnen te vinden moet meteen de piramide ordentelijk worden afgebouwd.

Bosnische piramide Bosnische piramide Bosnische piramide
source: 
Foto 1: Most Mira festival, Prijedor, May 2009 Foto 2: 1st Bosnian Acrobatics festival, August 2011 Foto 3: Bosnische piramides bij Visoko