Uitbouw via kikker

Vorm:
Niveau:
Aantal personen: ,
Positie van de boven:
Positie van de onder: ,

B legt O neer en gaat met zijn voeten om het hoofd van O staan. O trekt zijn knieën op. Dan pak je elkaar vast in de vinger-pols-greep. Bij alle bewegingen die volgen houd je allebei de armen gestrekt. B plaatst één voet op een knie van O

B brengt zijn gewicht boven de armen en plaatst de andere voet op de vrije knie van O. Let erop dat O het gewicht van B nog recht boven zijn schouders draagt.

O brengt B van zich weg zodat B op zichzelf kan zitten in de hurkzit.

De beweging die nu volgt is vergelijkbaar met stoel via kikker Probeer hem zo vloeiend mogelijk te maken. O geeft B een eerste zetje omhoog waarna B het initiatief overneemt en schuin omhoog gaat. B let erop dat zijn schouders vanaf het begin mee omhoog gaan en dat hij gaat staan vanuit zijn benen. O laat zich eerst met zijn bovenlijf naar zijn knieën rollen en komt vervolgens op zijn voeten te staan.

Op het moment dat de billen van O loskomen van de grond brengt hij zijn bovenlijf naar achteren om met B in evenwicht te blijven. B staat helemaal gestrekt op de bovenbenen van O.

variaties: 

Als variatie kan de boven met twee benen tegelijk inspringen.

Een andere, moeilijker, variatie is een uitbouw met een tweede boven die op de schouders van de onder staat. De eerste komt daartoe aanlopen en springt in naar de knieën van de onder. De tweede boven volgt direct de eerste en springt 1-2 op de schouders van de onder op het moment dat deze net rechtop zit. De handen van de tweede boven zijn eerst aan de bovenarmen van de onder, en op het moment dat de onder opstaat, balanceert de onder de tweede boven met het hoofd, en staat de tweede boven los op schouders.
De eerst boven moet voor deze truuk verder naar voren hangen dan voor de reguliere variant.

Uitbouw via kikker Uitbouw via kikker Uitbouw via kikker
Uitbouw via kikker Uitbouw via kikker
source: 
Uit 'Akrobatiek' van Gerard en Benny Huisman